, ,

Day #42: Travel troubles

Go travel they said.. It will be fun they said..

Laten we beginnen met het goede nieuws: we made it to Australia! Vijf jaar lang naar uitgekeken om terug te gaan en nu zijn we er! Alleen wel iets eerder dan verwacht.. We zouden namelijk eerst nog een paar dagen naar Chengdu, China gaan om vrijwilligerswerk met panda’s te doen, iets wat we beide al heel lang op onze bucketlist hadden staan. Om dit te regelen moesten we een gezondheidsverklaring hebben, getekend door onze dokters. Nu konden onze dokters dit in Nederland niet doen, omdat ze er wat onderzoeken voor moesten uitvoeren. Na lang over en weer mailen, hadden we geregeld dat we dit ook in Chengdu konden doen, awesome! Online stond dat je 72 uur in China mag blijven met een visa on arrival, dus boekten we een vlucht, een hotel 3 dagen voor Chengdu en een vlucht naar Melbourne voor de 24ste. Perfect op tijd voor kerst, dachten we. Alleen dit ging even wat anders dan gedacht..

Eenmaal aangekomen op het vliegveld (om 6 uur in de ochtend) werden we geweigerd voor onze vlucht. We snapten er niks van en na een half uur werd duidelijk dat het aantal tussenstops in China het probleem was. We vlogen namelijk via Guangzhou naar Chengdu en via Xiamen naar Melbourne. Je mag in de 72 uur maar 1 tussenstop hebben en Guangzhou zou al als stop tellen (terwijl het alleen maar een overstap van een uur was maar toch ga je door de douane heen). Was er dan geen andere mogelijkheid?! Nope, nieuwe tickets boeken was de oplossing volgens China Southern. Konden we ons geld dan niet terugkrijgen?! Nope, non-refundable. Stonden we dan in de vroege ochtend op het vliegveld. Zelf de customer service was nog niet open. Ja, dat was wel even shit. Na heel Skyscanner afgezocht te hebben naar goedkope tickets op dezelfde dag (mission impossible 3 dagen voor kerst) werden we na een paar uur eindelijk te woord gestaan door China Southern. Ze konden wel een vlucht van Hanoi via Guangzhou naar Melbourne voor ons boeken, alleen moesten we dan wel de volle prijs betalen. Na flink boos te zijn geworden, een uur en heel veel (!) stress later, hadden we de tickets met een kleine korting omdat we al de vlucht naar Guangzhou betaald hadden in onze vorige tickets. Niet ideaal, maar beter dan niks.

Na totaal 8 uur op het vliegveld konden we inchecken, waarbij we meteen een priority behandeling kregen. We konden meteen doorlopen in de rij naar een balie die alleen voor ons open ging, de tassen werden priority gestickerd en wat bleek? We kregen premium stoelen in het vliegtuig! Toch nog wat positiefs 🙂 Kwam alles dan toch nog goed? Zou het? Nope. Een minuut voordat we het vliegtuig in stapten kregen we een push-bericht op onze telefoons dat er een aanslag in Melbourne was geweest. Ach, je moet er wat voor over hebben 😉

Gelukkig was onze laatste week in Vietnam wel geweldig, wauw wat is het noorden mooi zeg! Na het Phong Nha National Park namen we de trein naar Nihn Binh, dat op ongeveer 8 uur rijden ligt. We verbleven in een geweldig leuke homestay, in het dorpje Tam Coc, waar alle bezienswaardigheden in de buurt zijn. Wat een prachtige omgeving! Echt bizar. Overal waar je kijkt zijn prachtige limestones, waarin tempels verscholen zijn. Hier enkele foto’s wat we hier gedaan hebben:

Mua Caves, met de klim van 500 stappen naar de top op de Lying Dragon Mountain

Boottocht door de Trang Anh omgeving, wat ook wel het droge Halong Bay wordt genoemd

Ontzettend leuk door alle lage grotten heen met de boot, waarbij je ook zelf mee kon roeien. We zaten hier met twee Koreanen samen, die werkelijk alles leuk vonden en de hele tijd ‘Smoothie’ riepen (ze konden totaal geen engels maar met wat zoeken met de spraakherkenning van google translate kwamen we erachter dat het ‘hoofd’ betekende hahaha) en ons totaal de verkeerde kant opstuurde en we verdwaalden met z’n 4en.

Tempels verscholen in de limestones

Op de laatste dag in Ninh Binh waren we bijna onze drone kwijt tussen de limestones. Terwijl we aan het filmen waren boven de bergen, verloren we opeens het GPS signaal en verloren we hem uit het zicht. De drone kon niet meer handmatig bestuurd worden en kon niet uit zichzelf terugvliegen door de obstakels om hem heen. In paniek fietsten we heen en weer om te zoeken waar hij heen was, want de batterij kon nog maar 15 minuten mee voordat hij neer ging storten. Gelukkig hadden we na 10 minuten en een hartaanval later weer GPS signaal en konden we hem speedy gonzalez terughalen!!!! Come to mama.

Na Ninh Binh was het tijd voor de laatste stop (en meest toeristische) in Vietnam: Hanoi & Halong Bay. We hadden eigenlijk geen zin in weer een drukke stad, maar Hanoi viel ontzettend mee! Echt zoveel leuker dan Saigon! Veel meer sfeer en gezelligheid, vooral rond het Hoam Kiem meer. Hanoi heeft veel meer smallere straatjes, waardoor het knusser lijkt en de chaos minder is. Jep, hier kunnen we wel een tijdje blijven 🙂

Ook de museums vonden we echt heel tof en indrukwekkend, het Hoa Lo Prison museum waar de Vietnamese politieke tegenstanders van de fransen gevangen werden gehouden rond 1945 en het Women museum, over de leefwijze van de Vietnamese vrouwen en hun ontzettende grote bijdrage in de oorlog.

En dan Halong Bay, waar we op de een of andere manier niet zoveel van verwacht hadden omdat het erg toeristisch is. We hadden expres een cruise geboekt (jep we worden oud, haha) die naar Bai Tu Long Bay ging ipv alleen Halong Bay, om de kerstdrukte te ontwijken. Hier zouden we gaan kayakken door de floating villages en grotten en stranden bezoeken. Het is in het noorden nu wel ongeveer tussen de 18 en 22 graden dus de truien en jassen moesten we mee helaas (en misschien zou zwemmen iets te fanatiek zijn) 😉

Onze verwachtingen bleken totaal niet te kloppen; wat was dit mooi zeg! Echt een van de mooiste plekken die we ooit hadden gezien. Vooral de zonsondergang is echt magisch. We hadden ook wel erg veel geluk met het weer, stralend blauwe lucht voor 2 volle dagen, wat wil je nog meer? De drone die we bij ons hadden kwam ook erg goed van pas, deze keer zonder strugggggles.

We zijn dus nu in Australië en komen snel terug met een kerstpost 🙂 Stay tuned!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *